Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Díjkiosztó és kiállítás a Kolozs Megyei Könyvtárban

2009.11.12

Profi és amatőr fényképészek munkáiban egyaránt gyönyörködhetnek a Kolozs Megyei Könyvtárba betérők: az intézmény aulájában tegnap délután nyitották meg a Kolozs Megyei Népi Alkotások Háza, az Art Image Egyesület és a Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem által hatodik alkalommal megszervezett A fénykép mint néprajzi dokumentum című országos fotópályázatra beérkezett anyagból szervezett tárlatot.

Vásárban – ez volt a verseny idei tematikája. A mintegy száz alkotás közül szakemberekből álló zsűri – Feleki Károly, Dorel Găina, Szabó Tamás, Aurel Bodiu, Mircea Albu – választotta ki a kiállításra méltó 44 képet, ezeket egy következő fordulóban díjazták. A pályázat nagydíját a székelyudvarhelyi Balázs Ödön kapta, a Szathmáry Papp Károly-trófeát a kolozsvári Monica Hrinca, a Szabó Tamás-trófeát pedig a temesvári Sorin Onişor érdemelte ki.

 

A kiállítás-megnyitó keretében Emlékek (Memorii) című fényképéért (a fekete-fehér kategóriában) Szathmáry Papp Károly-trófeát vehetett át Monica Hrinca, a Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem hallgatója, a Szabó Tamásról elnevezett trófeát pedig (a színes fénykép kategóriában) az Iván gyermekkora (Copilăria lui Ivan) című munka szerzőjének, a temesvári Sorin Onişornak ítélték oda. A fekete-fehér kompozícióban készült munkák esetében a csíkszeredai Incze Domokos második, a szintén a székelyföldi kisvárosban élő és alkotó Ádám Gyula pedig harmadik díjat kapott. A zsűri döntése értelmében a színes kategória második helye a brassói Vlad Dumitrescut, a harmadik pedig a kolozsvári Ştefania Crucerut illeti meg.

Az Art Image Egyesület elismerését a bukaresti George Constantin és a máramarosi Felician Săteanu kapta.

A Szabadság kérdésére, hogy miért éppen a temesvári Sorin Onişornak ítélték oda a róla elnevezett trófeát, Szabó Tamás így válaszolt: a fénykép színben, kompozícióban és mondanivalóban egyaránt elnyerte a zsűri tetszését. A kiállítás november 22-ig tekinthető meg.